Δελφίνια στον Κορινθιακό

Δελφίνια στον Κορινθιακό
Δελφίνια στον Κορινθιακό

(Αυτό είναι ένα άρθρο που μας έστειλε ένας αναγνώστης και τον ευχαριστούμε πολύ!)

Καλησπέρα και από εμένα,
είμαι ο Γιάννης και είμαι ερασιτέχνης ψαράς. Κατάγομαι από ένα χωριό λίγο έξω από τα Μέγαρα και τους καλοκαιρινούς μήνες πηγαίνουμε για ψάρεμα πότε με τον πατέρα μου και πότε με φίλους. Μου αρέσει και το ψαροντούφεκο αλλά τον τελευταίο καιρό το έχω παραμελήσει κάπως.

Πριν από 2 χρόνια ξεκινήσαμε από το λιμάνι του Σχίνου στην Κορινθία με ένα ταχύπλοο για μια βόλτα και εξερεύνηση του βυθού στις Αλκυονίδες νήσους, ένα σύμπλεγμα νησιών στον Κορινθιακό κόλπο. Προσεγγίζοντας τα νησιά, δεν περίμενα ποτέ να συναντήσω από κοντά δελφίνια, καθώς κατά τη διαδρομή είχα την υπόνοια ότι τα έβλεπα να ταξιδεύουν παράλληλα με το σκάφος. Κάποια στιγμή και ενώ πλησιάζαμε, είδα αυτά τα όμορφα θηλαστικά να κάνουν εντυπωσιακά άλματα σε μακρινή βέβαια απόσταση. Τα άλματα που έκαναν ήταν εντυπωσιακά και το θέαμα καθηλωτικό.

Αφού βάλαμε τις μάσκες μας και τα βατραχοπέδιλα, βουτηξαμε για να εξερευνήσουμε το βυθό ο οποίος ήταν πλούσιος σε βλάστηση αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερο σε σχέση με άλλα μέρη που έχω βουτήξει.

Ωστόσο αντικρίσαμε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς λίγο μέτρα παραπέρα, εξερευνουσαν τον ίδιο βυθό με μας 2 δελφίνια. Το θέαμα εντυπωσιακό αλλά και ελαφρώς τρομακτικό καθώς δεν ξέραμε αν ήταν επικίνδυνο το όλο εγχείρημα. Παρατηρώντας τα δελφίνια, έδειχναν φιλικά και το στόμα τους είχε το σχήμα του χαμόγελου ενώ δεν κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μας και έτσι κάναμε μια μικρή βόλτα στο βυθό.

Λίγο αργότερα που αποφασίσαμε να επιστρέψουμε πίσω γιατί είχε αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, αποφάσισα να ψάξω για τα δελφίνια του Κορινθιακού κόλπου στο διαδίκτυο.

Ο Κορινθιακός φιλοξενεί 4 είδη δελφινιών: τα ζωνοδέλφινα, τα ρινοδέλφινα, τα σταχτοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια.

Τα δελφίνια είναι θηλαστικά τα οποία χρησιμοποιούν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού για να προσανατολίζονται και να επικοινωνούν. Στον Κορινθιακό κόλπο έχουν κάνει πολλές φορές την εμφάνισή τους αλλά μπροστά σε εμένα ήταν η πρώτη.

Διάβασα στη σελίδα της wwf ότι απειλούνται από την υπεραλίευση και την έλλειψη τροφής, την κλιματική αλλαγή αλλά και τη μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων. Για όλα αυτά η ευθύνη έρχεται σε όλους εμάς, τους ανθρώπους. Κάνουμε πράγματα που μολύνουν τον υδάτινο ορίζοντα και καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα των θαλασσών.

Πρέπει όλοι μαζί να το πάρουμε απόφαση ότι όποτε βλέπουμε κάποιον να μολύνει τη θάλασσα, πρέπει να τον συνετίσουμε αλλά και να δίνουμε πρώτοι εμείς το καλό παράδειγμα. Ας μη στερήσουμε από τους εαυτούς μας μια βόλτα στον ωκεανό με συνοδοιπόρους τα δελφίνια.

Να αγαπάτε τη θάλασσα!