Συμμετοχή ΕΔΑΣΑ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς των Δερβενοχωρίων (25-28 Ιουνίου 2016)

Συμμετοχή ΕΔΑΣΑ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς των Δερβενοχωρίων (25-28 Ιουνίου 2016)
Συμμετοχή ΕΔΑΣΑ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς των Δερβενοχωρίων (25-28 Ιουνίου 2016)

Ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας απειλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 25 Ιουνίου στις δυτικές παρυφές του, κοντά στο χωριό Στεφάνη. Το πυροσβεστικό όχημα του ΕΔΑΣΑ έσπευσε στην περιοχή και συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ η Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Ορεινών Περιοχών ακολούθησε το ίδιο βράδυ, αφού κινητοποίησε τα μέλη της.

Η πυρκαγιά μαινόταν επί τρεις ημέρες. Τη νύχτα της Δευτέρας 27 Ιουνίου προς Τρίτη 28 Ιουνίου, λόγω της αλλαγής της διεύθυνσης του ανέμου, φάνηκε να κατευθύνεται προς τον δρόμο της Χασιάς, από όπου θα απειλούσε τον κύριο όγκο του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το ενδεχόμενο αυτό απετράπη με συντονισμένες προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος, στις οποίες ο ΕΔΑΣΑ συμμετείχε με το πυροσβεστικό του όχημα και με πεζοπόρο τμήμα της ΟΔΟΠ.

Στη διάρκεια των τριών ημερών της πυρκαγιάς, το όχημα του ΕΔΑΣΑ λειτούργησε επί τρία 24ωρα συνεχώς με κυλιόμενες βάρδιες, είτε συμμετέχοντας στην κατάσβεση είτε περιπολώντας στην Πάρνηθα. Παράλληλα με τη συνεχή στελέχωση του οχήματος, το πεζοπόρο τμήμα της ΟΔΟΠ κινητοποιήθηκε και συμμετείχε στην κατάσβεση τρεις φορές μέσα σε τρεις ημέρες. Ταυτόχρονα, εκτός της συνηθισμένης στελέχωσης του πυροφυλακίου Σκίπιζας, διεξήχθησαν λόγω των έκτακτων συνθηκών διπλές πυροφυλάξεις (σε Σκίπιζα και Μόλα) για 4 βράδια. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν συνολικά 18 εθελοντές του ΕΔΑΣΑ.

Ήταν η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά αυτής της αντιπυρικής περιόδου και είμαστε ευτυχείς που κατασβέστηκε και περήφανοι που συμμετείχαμε στην κατάσβεσή της. Παραμένουμε όμως σε επαγρύπνηση, γιατί η αντιπυρική περίοδος μόλις ξεκίνησε …

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.