WWF Ελλάς και Πάρνηθα
To WWF Ελλάς συμμετείχε στην πρότυπη δράση εθελοντικής αναδάσωσης της Πάρνηθας από το 2011 ως το 2014. Εκατοντάδες εθελοντές εκπαιδεύτηκαν και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να επουλωθούν οι πληγές της μεγάλη πυρκαγιάς. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από κοινού με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας και την Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και είχε την υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Πάρνηθας που αποτελείται από τον ΣΚΑΪ, την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το WWF Ελλάς.
Όμως πολλά χρόνια πριν την πυρκαγιά, το WWF Ελλάς ήδη αγωνιζόταν για την προστασία του βουνού. Από το 2003 είναι σταθερά Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ως εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ ήδη από το 1999 είχε ολοκληρώσει Μελέτη αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας.
Το 2005, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Ομίλου Eurobank EFG, εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα «Γνωρίζω, Συμμετέχω, Προστατεύω – Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας». Τα πρόγραμμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, με 5.000 μαθητές να επισκέπτονται την Πάρνηθα από το 2005 μέχρι το τέλος του 2008. Μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης έγινε μετά την πυρκαγιά, για να εξοικειώσει τους μαθητές τόσο με την καταστροφή αλλά και με το ρόλο που μπορεί να παίξει ο άνθρωπος στηρίζοντας την αναγέννηση της φύσης.
Συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο του Γνωρίζω, Συμμετέχω, Προστατεύω:
- Καταγράψαμε τον πληθυσμό του κόκκινου ελαφιού της Πάρνηθας. Η μελέτη διήρκησε τρία χρόνια (2007-2009) και κατέληξε σε ένα ειδικό σχέδιο συστηµατικής παρακολούθησης των ελαφιών της Πάρνηθας, που στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας σε μόνιμη βάση.
- Έγινε ολική ανακατασκευή του πυροφυλακίου της Σκίπιζας, που αποτελεί βασικό σημείο εθελοντικής πυροπροστασίας και χρησιμοποιείται συστηματικά από τους Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής-ΕΔΑΣΑ
- Ολοκληρώσαμε μελέτη σήμανσης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας , η οποία υλοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
- Σχεδιάσαμε πακέτο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
- Μεταφέραμε τις γνώσεις που παράχθηκαν και δοκιμάστηκαν από την καταγραφή των ελαφιών και το πακέτο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας για να συνεχίσει τις δράσεις αυτές.
Τι μπορώ να κάνω για την Πάρνηθα;
Ως ενεργοί πολίτες ή επισκέπτες, μπορούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για την προστασία της Πάρνηθας.
Εθελοντική δράση
Πολλές εθελοντικές ομάδες εργάζονται για την προστασία της Πάρνηθας μέσω πυροφυλάξεων, περιπολιών και πολλά άλλων εργασιών. Υπάρχει χώρος και ανάγκη για όλους. Δες τη λίστα με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Πάρνηθα.
Επίσκεψη στην Πάρνηθα
Σέβομαι και προστατεύω το βουνό και ως επισκέπτης ακουλουθώ τον Κανονισμό του Εθνικού Δρυμού: δεν ανάβω ποτέ φωτιά για ψήσιμο ή άλλο λόγο, δεν αφήνω σκουπίδια, δεν κόβω λουλούδια ή χόρτα, δεν ταίζω τα ελάφια. Διάβασε ολόκληρο τον Κανονισμό.
Νομική προστασία για τα δάση
Τα περισσότερα δάση της Ελλάδας δεν έχουν την “τύχη” της Πάρνηθας, όσον αφορά τη νομική θωράκισή τους. Συχνά βλέπουμε προσπάθειες για νομιμοποιήσεις καταπατήσεων και αυθαιρέτων. Η επαγρύπνηση και κινητοποίηση όμως έχει δείξει ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Add Comment