Έναρξη Πυροφυλάξεων Πάρνηθας 2016

Έναρξη Πυροφυλάξεων Πάρνηθας 2016
Έναρξη Πυροφυλάξεων Πάρνηθας 2016

Ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, με κυριότερο σκοπό του την κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και την παροχή βοήθειας – στο μέτρο του δυνατού- προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών. Συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κατά τόπους Δασαρχεία της Αττικής. Στα 29 χρόνια του ιστορικού του Ε.ΔΑΣ.Α. καταμετρώνται:

– 2237 Πυροφυλάξεις
– Πάνω από 4000 Εθελοντές
– Ειδοποίηση για 215 Πυρκαγιές
– Συμμετοχή σε 45 Κατασβέσεις
– 652 Περιπολίες (από το 2008, με ειδικά εξοπλισμένο όχημα)

Εθελοντές στις επάλξεις της Πάρνηθας
– «Λες να δούμε ελάφια απόψε»;
– «Πιθανό, και ακόμα πιθανότερο το πρωί»
– «Έχουμε μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς σήμερα;»
– «Τέσσερα δίνει η Πολιτική Προστασία»
– «Βράζει ο τόπος, γιατί μας είπες να φέρουμε μπουφάν;»
– «Στο πυροφυλάκιο θα καταλάβεις!»

Τέτοιοι διάλογοι επαναλαμβάνονται κάθε απόγευμα στην Πάρνηθα, καθώς οι εθελοντικές ομάδες του ΕΔΑΣΑ ξεκινούν για το πυροφυλάκιο. Μια εθελοντική δραστηριότητα που συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια, προσφέροντας έγκαιρη προειδοποίηση για δασικές πυρκαγιές, αλλά και ανεπανάληπτες εμπειρίες στους εθελοντές που συμμετέχουν.

Ο ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους καλεί να αποδράσουν από τη ζέστη της καλοκαιρινής Αθήνας, περνώντας μια νύχτα στη δροσιά της Πάρνηθας και προσφέροντας το χρόνο τους στη φύλαξη του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής. Του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας που ανακάμπτει πια από την καταστροφή του 2007, αλλά εξακολουθεί να απειλείται από πυρκαγιές που ξεσπούν στην περίμετρό του.

Οι νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο με δυνατότητα ύπνου σε στρωματάκια (πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας), σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοδήποτε άτομο άνω των 18 ετών, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς επικεφαλής της ομάδας πυροφύλαξης είναι πάντοτε εκπαιδευμένα μέλη του ΕΔΑΣΑ.

«Είναι τεράστια η αξία της συμμετοχής των εθελοντών, γιατί το πυροφυλάκιο πρέπει να είναι στελεχωμένο κάθε βράδυ. Ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του», τονίζουν οι συντονιστές δασοπυροφυλάξεων του ΕΔΑΣΑ, Δήμητρα Στάθη και Νίκος Καπράλος. «Η ανταμοιβή είναι η ομορφιά του τοπίου, η μυρωδιά του δάσους, ο έναστρος ουρανός και τα χρώματα της ανατολής!».

Αν λοιπόν θέλετε κι εσείς να συμβάλετε στην προστασία της Πάρνηθας και να απολαύσετε την καλοκαιρινή δροσιά του βουνού, την ανεπανάληπτη θέα των πυροφυλακίων και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, επικοινωνήστε με τον Ε.ΔΑΣ.Α:

Τηλ: 210 5200-680 / FAX: 210 5200-681
Website: www.edasa.gr

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.