ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ (ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ) ΠΑΙΔΙΑ

ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ (ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ) ΠΑΙΔΙΑ
ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ (ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ) ΠΑΙΔΙΑ

Ακόμα και με παιδιά; Ναι! Κι αν φοβάστε να το τολμήσετε, την πρώτη φορά επιλέξτε να πάτε με κάποιο πεζοπορικό σύλλογο, με συνοδεία ενός οδηγού βουνού και με φίλους –που έχουν κι αυτοί παιδιά- που το θέλουν το ίδιο με εσάς. Έτσι θα απολαύσετε μια οικογενειακή βόλτα στη φύση που θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς σίγουρα τα παιδιά θα έχουν φροντίσει γι’ αυτό μαζεύοντας πολλούς από τους θησαυρούς της!

Ποιο είναι το κατάλληλο μονοπάτι;

Κατάλληλο είναι ένα μονοπάτι που το ξέρετε ή σας έχουν μιλήσει γι’ αυτό πεζοπόροι που έχουν πάει με παιδιά. Ένα μονοπάτι που δεν έχει υψομετρικές διαφορές, ούτε επικίνδυνα σημεία π.χ. σε γκρεμό ή σε ποτάμι-φαράγγι, ενδείκνυται για πεζοπορία με παιδιά. Χρήσιμο είναι να γνωρίζετε σε ποια σημεία μπορεί να προσεγγίσει αυτοκίνητο για να σας παραλάβει αν χρειαστεί και καλό είναι το μονοπάτι να είναι σηματοδοτημένο ή ελεγχόμενο, π.χ. μέσα σε κάποιο φυσικό πάρκο και όχι στο ανοιχτό δάσος.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η προετοιμασία των παιδιών. Όσο πιο πολύ έχετε εντάξει τα παιδιά στην προετοιμασία, τόσο πιο ενεργά θα είναι κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Καλό είναι να τα έχετε κατατοπίσει με ένα χάρτη ή κάποιο σκαρίφημα, το οποίο θα έχουν μαζί τους και να έχετε ετοιμάσει από κοινού τα πράγματα που θα κουβαλάτε, εξηγώντας τη χρήση και τη σημασία τους. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μην ωραιοποιήσετε τη διαδικασία. Τα παιδιά είναι απολύτως «αντικειμενικά» στο πώς αποτυπώνουν αυτό που φαντάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε οικογένεια έχει το δικό της ρυθμό, τις δικές της αντοχές και ισορροπίες, τις δικές της προτιμήσεις και προσδοκίες, οπότε η επιλογή του μονοπατιού είναι κάτι απολύτως υποκειμενικό. Ακόμα και σε οικογένειες που και οι δυο γονείς είναι «έμπειροι» πεζοπόροι, τα παιδιά αλλάζουν τα δεδομένα και χρειάζεται επανατοποθέτηση.

Ξεκινήστε από τα κοντινά στην Αθήνα

Οι κατοικούντες στον κλεινόν άστυ έχουμε μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια δίπλα μας! Ο Υμηττός και η Πάρνηθα έχουν σηματοδοτημένα και ήπια μονοπάτια κατάλληλα για οικογένειες. Στον Υμηττό, μπορείτε να τα ανακαλύψετε ακολουθώντας τις οικογενειακές δράσεις της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών http://www.philodassiki.org. Στην Πάρνηθα, πεζοπορίες για οικογένειες διοργανώνουν συχνά τα δύο καταφύγια, Μπάφι https://www.mpafi.gr και Φλαμπούριhttp://www.flabouri.gr, καθώς και η Trekking Hellas http://www.trekking.gr.

Πηγή: www.mamakita.gr

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.